Vantaan Kokoomus

Vantaalainen, äänestä vantaalaista!

Vantaalainen, äänestä vantaalaista!

Nykyisessä eduskunnassa on Vantaalta kuusi kansanedustajaa. Espoo on noin neljänneksen suurempi kaupunki kuin Vantaa, mutta kansanedustajia länsinaapurista valittiin edellisissä eduskuntavaaleissa kaksitoista eli puolet enemmän kuin Vantaalta. Kokoomuslaisia kansanedustajia valittiin Espoosta viisi, kun taas Vantaalta vain yksi.

Miksi vantaalaisen olisi järkevää suosia oman kaupungin ehdokasta? Seuraava hallitus linjaa suurten junahankkeiden tulevaisuudesta. Samoista vähistä investointirahoista kilpailevat Helsingin ja Turun välinen ns. tunnin juna (tunnin ja 18 minuutin juna), Helsingin ja Tampereen välinen Suomirata sekä Helsinki–Porvoo–Kouvola-välin Itärata.

Vantaalaisten kannalta olisi tärkeää, että seuraava hallitus nostaisi suurista ratahankkeista kärkihankkeeksi pääradan kehittämisen. Espoossa taas liputetaan Turun suunnan yhteyksien kehittämistä. Erityisesti Lentoradaksi kutsuttu rautatietunneli Helsingin rautatieasemalta lentoaseman kautta pääradalle vahvistaisi Aviapoliksen asemaa ja yhteyksiä. Lisäraiteet myös mahdollistaisivat nopeiden junavuorojen lisäämisen Tikkurilasta Helsinkiin ja vähentäisivät lähijunien häiriöriskejä kaikkialla Vantaalla.

Isojen hankkeiden rinnalla eduskunta päättää myös pienemmistä hankkeista. Esimerkiksi tämän vuoden talousarviossa eduskunta rahoittaa pienempiä väylien parannushankkeita miljoonilla euroilla mm. Länsi- ja Itä-Uudellamaalla sekä Keravalla. Vantaa ei saanut rahoitusta yhteenkään hankkeeseensa valtiolta. Esimerkiksi moni meluaita odottaa valtion rahoitusta toteutuakseen. Vantaa on onnistunut edunvalvonnassaan eduskunnassa heikosti.

Toki Uudenmaan kaupungeilla ja kunnilla on myös paljon yhteisiä edunvalvontakohteita: korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen, valtion panostukset kaupunkien raideliikenteeseen sekä maahanmuuton huomioiminen paremmin valtionosuuslaskelmissa. Kuitenkin erityisesti liikennehankkeissa muut ovat mustikoita ja oma kaupunki on mansikka. Vantaalaisena edistät parhaiten kotikaupunkisi asiaa äänestämällä vantaalaista ehdokasta!

 

Sakari Rokkanen

Kirjoittaja on vantaalainen ekonomisti, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla