Vantaan Kokoomus

Lisää elämää vuosiin

Lisää elämää vuosiin

Ihmiskeskeisessä ja ennakoivassa yhteiskunnassa keskiössä on ihminen ja hänen monimuotoinen elämänkaarensa erilaisine tapahtumineen ja tilanteineen. Myös vanhustenhoivassa on tärkeää pitää kiinni tästä ihmiskeskeisyyden sekä merkityksellisyyden ja yksilöllisyyden periaatteista. Hoitajien tärkeimpiä tehtäviä vanhustenhoivassa onkin tutustua asukkaisiin ja selvittää heidän mieltymyksensä, sen mikä tuottaa heille iloa ja tuo lisää elämää päiviin. Joskus se on salapoliisin työtä, jos muistisairaus on vienyt muistot ja afasia sanat. Omaisilta voi tiedustella asioita tai joskus sattumalta voidaan myös saada selville ja huomata mitä ovat ne kunkin yksilölliset tykkäämisen kohteet. Aina ei ole omaisia ja silloin erityisesti hoitajien rooli korostuu entisestään.

Elämän loppuvaiheessa pienistä arjen iloista muodostuu koko sen hetkisen elämän keskiö. Suurinta iloa voi tuottaa kauniisti kiharretut hiukset, nätti kaulakoru kaulalla, lempiruoka, kaunis kukkakimppu, menneitten muistelu tai lempiohjelman katselu tv:stä. Eräälle herralle nikkarointi oli ollut tärkeä harrastus. Hänelle järjestettiin pieni soppi, missä hänelle mahdollistettiin pienet askareet ja tämä piristi häntä silminnähden.

Toisaalla eräälle asukkaalle oli ollut aina tärkeä kevään merkki kerätä itse kukkakimppu metsästä kevään ensi kukkasista. Toimintakyvyn heikennyttyä hän ei voinut sitä enää tehdä, eikä edes autetusti ollut mahdollista hänelle päästä metsään. Hoitaja sai selville tämän asukkaalle tärkeän kevään kohokohdan ja kävi poimimassa kimpun rouvalle. Tämä oli rouvalle mitä suurin ilon aihe.

Vanhustenhoivassa tulee keskittyä siihen, että jokaiseen päivään mahdollistetaan asukkaille ilon ja merkityksellisyyden hetkiä. Tämä voidaan tiivistää sanonnalla: ”Lisää elämää vuosiin”.

 

Maarit Raja-Aho

Kirjoittaja on aluehallituksen puheenjohtaja, terveystieteiden maisteri ja kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla.