Vantaan Kokoomus

Perintöveroa on kohtuullistettava

Perintöveroa on kohtuullistettava

Henkilökohtainen on poliittista. Äitini menehtyi joulun alla saattohoidon päätteeksi syöpään. Kokemus oli raskas ja vaikutti koko viime vuoden elämääni voimakkaasti. Olen kiitollinen äitini saamasta hyvästä ja inhimillisestä saattohoidosta ja siitä, että me läheiset saimme olla loppuun asti vieressä.

Kuoleman jälkeen läheisten suru on suuri. Henkisen taakan lisäksi kuolemasta ei saisi aiheutua taloudellista taakkaa. Siksi perintöveroa on kohtuullistettava. Suuret ikäluokat ovat ahkeroinnillaan rakentaneet meille hyvän maan ja nyt he ikääntyvät. Yhä useammasta aika jättää. Oman asunnon säästäminen on ollut monelle tärkeää ja se saattaa olla ainoa jälkeen jäävä perintö.

Tilanteessa, jossa omaisuus on lähinnä velaton asunto, johon leski jää asumaan eikä mitään omaisuutta myydä, voi perintöveron seuraamus olla jälkeläisille kohtuuton. Aivan tavallisesta kodista pääkaupunkiseudulla perintöveroseuraamus saattaa olla tuhansia euroja. Ensi vaiheessa perintöveron maksatus tulisi voida jaksottaa pidämme aikavälille, esimerkiksi viidelle vuodelle. Maksuaikaa toki voi nytkin anoa, mutta siitä maksetaan viivästyskorkoa.

Seuraavassa vaiheessa tulisi selvittää siirtyminen luovutusvoittoveroon ja perintöveron alarajan nostaminen ylemmäs 20 000 euron alarajasta. Näin perintöveron määrä pienistä perinnöistä jäisi kohtuullisemmaksi. Luovutusvoittoveroa taas maksettaisiin, kun omaisuus realisoidaan ja olisi jotain, mistä maksaa.

Nykytilanteessa perilliset (esimerkiksi lapset) maksavat veroa siitä, että omainen kuolee, vaikka rahaa ei tilille tule pennin hyrrää. Kun suurista ikäluokista aika jättää, on heidän lastensa joukossa myös pienituloisia ja yksinhuoltajia. Ei ole kohtuullista, että omaisen kuolema lisää myös omaa taloudellista taakkaa.

 

Sari Multala

Kirjoittaja on kansanedustaja, Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustajaehdokas Uudellamaalla.