Vantaan Kokoomus

Palvelut eivät parane ilman yrityksiä ja järjestöjä

Palvelut eivät parane ilman yrityksiä ja järjestöjä

Nykyinen sote-uudistus on hallinnollinen uudistus, jossa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta uusille hyvinvointialueille. Vastuun siirtäminen uudelle taholle ei vielä paranna kenenkään palveluita tai nopeuta hoitoon pääsyä.

Konkreettinen palveluiden uudistaminen jää hyvinvointialueiden vastuulle. Uusilla valituilla aluevaltuutetuilla on suuri vastuu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluiden rakentamisesta ja turvaamisesta. Todellinen uudistustyö käynnistyykin heti vaalien jälkeen, jos uudistushenkiset muodostavat enemmistön aluevaltuustossa. Äänestämällä sinäkin voit vaikuttaa.

Me kokoomuslaiset ajattelemme, että palvelut eivät parane ilman yhteistyötä yritysten ja kolmannen sektorin järjestöjen kanssa. Merkitystä ei ole sillä, tuottaako palvelut hyvinvointialue, yritys tai yrittäjä vai sote-alan järjestö. Tärkeintä on, että ihminen saa tarvitsemansa laadukkaat palvelut nopeasti ja että palvelut on toteutettu kustannustehokkaasti.

Yritysten ja järjestöjen osaamisen hyödyntämiseen on monia keinoja. Esimerkiksi Lahdessa julkinen ja yksityinen pyörittävät terveysasemaa yhteisyrityksen kautta. Terveysaseman jonot on saatu poistettu ottamalla käyttöön uusia toimintatapoja digivastaanotosta moniammatillisiin tiimeihin. Vastaava kokeilu voisi sopia esimerkiksi Kivistön uudelle terveysasemalle. Kiireettömään hoitoon pitäisi päästä Lahden tavoin viikossa hoidontarpeen arvioinnista.

Palveluseteli on myös hyväksi havaittu keino parantaa palveluita. Palvelusetelit lyhentävät jonoja, lisäävät valinnanvapautta ja antavat myös pienille sote-alan yrityksille tai järjestöille mahdollisuuden olla mukana tarjoamassa palveluita.

Palveluseteli tarkoittaa mallia, jossa pääsee itse valitsemaan palveluntuottajan, jolta palvelun hankkii. Setelin arvo on tavallisesti mitoitettu niin, että palvelusta joutuu maksamaan itse vain samansuuruisen asiakasmaksun kuin julkisesti tuotetuissa palveluissa. Jos jatkossa hoitotakuuaika uhkaisi ylittyä, tulisi asiakkaalla olla oikeus saada aina automaattisesti palveluseteli.

 

Sakari Rokkanen

Kaupunginvaltuutettu

Tutustu kokoomuksen tavoitteisiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

Vantaalaiset aluevaaliehdokkaat:

    Suodata suuralueen mukaan
  • Kaikki
  • Aviapolis
  • Tikkurila
  • Hakunila
  • Kivistö
  • Koivukylä
  • Korso
  • Myyrmäki